InfrastructurăIT&CȘtiri

UPDATE: Moment istoric: Capsula spațială SpaceX Crew Dragon revine pe Pământ. LIVE

Sursa: SpaceX

Capsula spațială SpaceX Crew Dragon, la bordul căreia se află astronauții americani Bob Behnken şi Doug Hurley, s-a desprins sâmbătă seara de Stația Spațială Internațională (SSI) și a amerizat duminică în apele Golfului Mexic, la două luni după ce i-a transportat pe cei doi astronauți americani pe stația orbitală, punând capăt unui monopol rusesc de nouă ani asupra zborului cu echipaj uman spre și dinspre avanpostul orbital, potrivit posturilor France 24 și CNN.

La finalul lunii mai, o rachetă a companiei americane SpaceX i-a transportat pe doi astronauți americani pe Stația Spațială Internațională, primul zbor cu echipaj uman al unui vehicul american spre Stația Spațială Internațională (SSI) după 2011.

După retragerea din uz a navetelor spațiale americane (Space Shuttle) în 2011, transportul astronauților americani pe stația orbitală nu a putut fi efectuată decât cu capsulele rusești Soiuz.

Totodată este prima amerizare după 1975 a unui vehicul spațial american cu echipaj uman.

Vehiculul spațial Crew Dragon a părăsit stația orbitală sâmbătă, la ora GMT 23:34 (ora României, duminică, 02:34), şi ar urma să amerizeze duminică după-amiază în largul Floridei, în zona Pensacola, la ora locală 14:48 (ora GMT 18:48, ora României 21:48).

Capsula a amerizat cu succes și a fost adusă la bordul navei de recuperare Go Navigator.

Florida se pregătește însă pentru primul uragan al sezonului, Isaias. Cu rafale de vânt de până la 130 de kilometri pe oră, Isaias e deocamdată un uragan de categoria 1 (din cinci), iar meteorologii nu se așteaptă să mai crească în intensitate. NASA urmărește însă cu atenție traseul uraganului, pentru că ar putea întârzia revenirea pe Pământ a capsulei SpaceX, relatează postul Digi24.

Totuși, meteorologii prognozează că vremea în zona unde se estimează că va ameriza capsula va fi una liniștită. În cazul în care vremea se va înrăutăți, amerizarea va fi amânată și se va încerca amerizarea în zona Panama City.

Revenirea pe Pământ va fi un test major pentru SpaceX, fiind pentru prima dată când Crew Dragon va ameriza având echipaj la bord. Anul trecut, o capsulă Crew Dragon fără echipaj a amerizat cu succes. Reintrarea în atmosferă va testa rezistența scutului termic. Apoi, la altitudinea de 5.000 de metri se vor deschide parașutele de frânare, iar la 1.800 de metri se vor deschide parașutele principale, care vor încetini coborârea spre apă.

Bob Behnken și Doug Hurley au devenit primii astronauți care au fost transportați pe Stația Spațială Internațională, aflată la 400 de kilometri de Pământ, de o companie privată, sub contract cu NASA.