ApărareȘtiri

Modificările la legile pensiilor de serviciu, inclusiv cele militare, se vor dezbate și adopta de plenul Senatului

Foto: Arhiva

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se va dezbate în plenul Senatului, în ședința de miercuri, 29 martie, conform programului oficial al acestei camere.

Dezbaterile si votul la proiectul de lege au loc în pragul termenului de aprobare tacită (fără dezbateri și fără vot), procedură care, astfel, este evitată. După cum am anticipat, modificările la legislația pensiilor de serviciu, înclusiv cele militare, au fost puse pe ordinea de zi sub rezerva depunerii rapoartelor de la comisiile Juridică, Muncă, Apărare.

  • Update: Comisiile Juridică, Muncă, Apărare au dat raport de admitere, cu amendamente.

Conform proiectul de lege original, aprobat de guvern în decembrie anul trecut, baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

După aprobare, proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, care este decizională.