ApărareȘtiri

Misiune de antrenament și descurajare a bombardierelor B-1B în zona Mării Negre, alături de avioane din România, Ucraina

RoAF F-16 și USAF B-1B Lancer(US Air Forces in Europe)

Două bombardiere strategice americane B-1B Lancer au efectuat pe 29 mai o misiune de antrenament în estul Europei și Mării Negre, la care au participat aeronave din diverse țări aliate sau partenere din regiune, inclusiv avioane MiG-21 Lancer și F-16 din România; F-16 și MiG-29 din Polonia; sau aparate Su-27 Flanker și MiG-29 Fulcrum din Ucraina, se afirmă într-un comunicat al Forțelor Aeriene SUA în Europa (USAFE).

Potrivit comandantului USAFE, misiunea a fost în același timp un mesaj clar de descurajare adresat oricărui adversar NATO.

“Misiunile Grupului de bombardiere în Europa demonstrează angajamentul nostru față de aliați și parteneri, oferind în același timp un mesaj clar de descurajare la adresa oricărui adversar”, a spus generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene SUA în Europa. 

RoAF MiG-21 Lancer și USAF B-1B Lancer (US Air Forces in Europe;)

Oficialul a mai adăugat că prezența bombardierelor strategice americane în Europa “demonstrează că Statele Unite, împreună cu orice aliat sau partener, sunt pregătite să descurajeze și, dacă este necesar, pot folosi aceste capacități împreună”.

Printre altele, bombardierele B-1B Lancer, cu baza la Ellsworth, Dakota de Sud, au efectuat activități de instruire și interoperabilitate alături de avioane românești F-16 și MiG-21 Lancer, care au executat misiuni de escortare și patrulare în regiunea Mării Negre, se arată în comunicatul USAFE.

Totodată, bombardierele au zburat și alături de avioane din Ucraina și Turcia, iar apoi, însoțite de aparate F-16 din Grecia, au survolat Skopje, capitala celui mai nou membru al Alianței Nord-Atlantice.

PAF F-16 și USAF B-1B Lancer (US Air Forces in Europe)
PAF F-16 și USAF B-1B Lancer (US Air Forces in Europe)