ApărareIntelligenceȘtiri

Mircea Geoană:Crimeea este o rampă de lansare a Rusiei către Orientul Mijlociu

Mircea Geoană (NATO)

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a declarat vineri, în cadrul unui briefing, că zona Mării Negre este zonă de intensă competiție geopolitică, în condițiile în care Moscova a creat un sistem militar masiv în regiunea Crimeea, care reprezintă o rampă de lansare a Rusiei către Orientul Mijlociu și Mediterana de Est.

În cadrul briefingului, a cărui înregistrare a fost trimisă Umbrela Strategică de Biroul de presă al NATO, Mircea Geoană a prezentat și concluziile reuniunii miniștrilor de Externe din țările membre NATO, care s-a desfășurat prin videoconferință în perioada 1-2 decembrie.

“Zona Mării Negre este o zonă de intensă competiție geopolitică și de mare relevanță strategică pentru NATO. Acest raport, pe care miniștrii de externe l-au dezbătut și l-au aprobat, arată în continuare că, din punct de vedere al riscurilor pentru securitatea colectivă a alianței, Rusia a construit în Crimeea o capacitate militară masivă, atât defensivă, cât și ofensivă. Crimeea și zona Mării Negre reprezintă rampa de lansare a Federației Ruse către Orientul Mijlociu, Mediterana de Est și alte zone”, a declarat Mircea Geoană, făcând referire la un raport privind regiunea pontică ce a fost adoptat în cadrul reuniunii NATO.

“Deci există în acest moment ingrediente pentru a da zonei Mării Negre o importanță și mai mare și acest efort va continua”, a subliniat oficialul.

Tot în ceea ce privește Marea Neagră, secretarul general adjunct al NATO a subliniat că acesta este “o zonă în care vom continua să investim” și a salutat “perseverența cu care România, dar și Bulgaria și alte țări NATO din zona Mării Negre susțin această temă și sunt convins că în următoarea perioadă vom avea și mai multă consistență și mai multă participare la nivel NATO, la nivel bilateral”.

În ceea ce privește anunțul României privind găzduirea unui Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței în țara noastră, Mircea Geoană a indicat că “este o propunere care, evident, a fost luată în considerare și vom declanșa procesul natural de evaluare și de interacțiune cu România”.