ApărareȘtiri

Ministrul Apărării Naționale afirmă că armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari

Sursa: MApN

Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului (DRPCVP), Marius Bălu, s-au întâlnit, pe data de 22 septembrie, la sediul MApN, cu reprezentanții Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Ministrul i-a asigurat pe pensionarii militari de întreaga implicare a instituției militare în soluționarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere, în special în ceea ce privește problematica actualizării pensiilor militare.

De asemenea, Ciucă i-a informat pe reprezentanții Forumului că a aprobat astăzi documentul ce prevede optimizarea procesului de informare publică pe tema pensiilor militare și calității vieții personalului din perspectiva procesului de legiferare și a aplicării prevederilor legislației naționale și a normelor specifice MApN. Scopul acestor demersuri este acela de a îmbunătăți cooperarea cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, în rezervă și în retragere.

“Armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari, prin cele două structuri cu responsabilități directe legate de ei: Casa de pensii sectorială a MApN și Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului. Acestea își vor actualiza și îmbunătăți paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea și administra pagini dedicate problematicii care îi preocupă pe seniorii noștri și vor organiza periodic, în rețelele de socializare, sesiuni de întrebări și răspunsuri pe tema pensiilor militare”, a spus ministrul apărării naționale.

În cuvântul său, președintele Forumului a apreciat eforturile depuse de către conducerea MApN și a mulțumit pentru oportunitatea oferită cu acest prilej de a desfășura, la sediul Ministerului Apărării Naționale, această întâlnire a reprezentanților structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere.

„Am decis împreună faptul că Ministerul Apărării Naționale și Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale vor susține, cu anumite propuneri de modificare necesare, PL-x nr. 199/2020 – proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat”, a afirmat Ciucă.

Voi rămâne permanent în contact cu reprezentanții Forumului și voi sprijini întotdeauna militarii în rezervă și în retragere. Ministerul Apărării Naționale este și va fi tot timpul alături de structurile asociative ale personalului care a făcut parte din Armata României”, a adăugat, la sfârșitul întrevederii, ministrul.

Ministerul Apărării Naționale a depus o serie de observații la proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x 199/2020) și va susține acest proiect în cadrul procesului legislativ, principiile avute în vedere fiind:

  • înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat referitoare la diferențele de cuantumuri ale pensiilor pentru beneficiarii care au ieșit la pensie la intervale diferite de timp, dar au deținut, ocupat sau avut grade, funcții și vechimi egale;
  • crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare, proces efectuat în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și raportat la prevederile legale privind salarizarea militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare aplicabile la data respectivă, în condiții identice de funcție și de grad militar/profesional;
  • crearea cadrului legal pentru actualizarea, după data aplicării în integralitate a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a pensiilor militare, ori de câte ori se majorează soldele de grad/soldele gradului profesional și soldele de funcție ale militarilor, măsură care nu va mai permite un nou decalaj;
  • eliminarea, etapizată, a inechităților create de succesiunea în timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și compeltările ulterioare;
  • acordarea dreptului prevăzut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare (pensionarii decorați cu ordinul „Semnul Onorific” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10, 15 și, respectiv, 20 la sută al cuantumului pensiei).

Structurile asociative care își desfășoară activitatea în domeniile de responsabilitate ale instituției militare sunt acele asociații/fundații al căror scop și obiective se circumscriu domeniilor de responsabilitate ale Ministerului Apărării Naționale.

Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, prin Direcția pentru relația cu Parlamentul, a avut, în acest an, mai multe activități dedicate pensionarilor militari, dar interacțiunea fizică cu reprezentanții structurilor asociative a fost limitată începând cu trimestrul II al anului, ca urmare a izbucnirii pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2.

Baza de calcul a pensiilor militare rămâne neschimbată, conform legislației în vigoare – MApN

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării Naționale a transmis, într-un răspuns la solicitarea Umbrela Strategică privind modificarea bazei de calcul a pensiilor militare, că instituția care administrează domeniul pensiilor militare de stat – Casa de pensii sectorială a MApN – nu deține informații despre o eventuală schimbare/modificare a prevederilor legale folosite pentru stabilirea pensiei militare.

Mai multe detalii aici.

Sursa: MApN