ApărareȘtiri

Ministrul Vasile Dîncu a făcut un comitet de analiză a sistemului de pensii militare

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu (foto: Facebook)

Ministrul Vasile Dîncu a format un comitet consultativ care va analiza sistemul de pensii militare, scopul acestei entități fiind elaborarea unui ”sistem unitar de salarizare și un sistem de pensii omogen și unitar”.

Din comitetul format la sfârșitul lui 2021, conform declarațiilor ministrului Apărării, fac parte reprezentanți ai organizațiilor de pensionari militari, ai departamentelor din MApN, ai  SMAp.

Dîncu a recunoscut existența unor ”nedreptăți” în ceea ce privește pensiile militare, care ”nu au mai fost indexate din 2016” și a precizat că plata pensiilor reprezintă 20 la sută din bugetul MApN.

Printr-o modificare a  Legii nr. 223/2015, care s-a făcut prin OUG în decembrie 2021, pensiile militare de stat de până la 2500 de lei inclusiv, în cuantum brut, se indexează cu 10 la sută din oficiu de la 1 ianuarie 2022, în timp ce pensiile militare de stat mai mari de 2500 de lei -în cuantum brut- se indexează ”potrivit prevederilor art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat”.

Legea 223 din 2015 privind pensiile militare de stat prevede la articolul 59, aliniatul 1: ”Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică””.

Un proiect de lege pentru modificarea actualei legislații a pensiilor militare, sprijinit de MApN și de structurile asociative,  care elimină unele discriminări existente în materie de pensii militare, este blocat de peste un an și jumătate în Camera Deputaților pentru că guvernul nu a avut un punct de vedere oficial, necesar continuării procedurii legislative.

Proiectul de lege prevede, printre altele:

  • pensia militară de stat stabilită, recalculată și actualizată în condițiile articolului 29 nu poate fi mai mare decât 85 la sută din cuantumul bazei de calcul prevăzut la art 28
  • Începând cu data de 01.10.2022 pensiile militare de stat aflate în plată la data de 31.12.2021 se recalculează din oficiu , în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.
  • Baza de calcul folosită pentru recalcularea pensiei militare de stat este media soldelor/ salariilor lunare brute aferente funcției utilizate la recalcularea /stabilirea drepturilor de pensie până la data de 31.12.2021
  • Începând cu data de 01.01.2020, la cuantumul brut al pensiei militare de stat cuvenite sau aflate în plată până la 31.12.2019, pentru persoanele ale căror drepturi de pensie au fost deschise până la data de 14.09.2017 se aplică o singură dată un indice de corecție.