IntelligenceȘtiri

Ministrul leton de Externe: Rusia este singura țară care are nevoie de o denazificare reală

Sediul Ministerului leton de Externe (Edgars Rinkevics/Twitter)

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a afirmat că singura țară din lume care are nevoie de o denazificare reală este Rusia, în condițiile în care Moscova susține că a declanșat o operațiune specială (eufemismul aparent nevinovat folosit de oficiali ruși pentru invazie) cu scopul „denazificării” Ucrainei.

„După atâtea scene oribile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise de trupele ruse în Ucraina, este clar că singura țară din lume care are nevoie de o denazificare reală este Federația Rusă”, a scris Rinkevics, pe platforma de microblogging Twitter.

Afirmația șefului diplomației letone vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a afirmat că scopul acțiune ruse în Ucraina este unul “nobil”, fiind acela de demilitarizare și „denazificare” a țării vecine. În mod ironic, omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, are parțial origini evreiești.

Potrivit lui Putin, în Ucraina, “neonazismul, din păcate, a devenit un fapt de viață într-o țară destul de mare, aproape de noi” Liderul de la Kremlin a adăugat că în regiunea Donbass a avut loc un genocid timp de opt ani, fără să ofere însă nicio dovadă în acest sens.

“Evident, nu am avut altă opțiune, așa e. Și nu există nicio îndoială că obiectivele [operațiunii speciale] vor fi atinse”, a conchis el. „Obiectivele sunt absolut de înțeles, sunt nobile”, a subliniat Putin, citat de agenția TASS.

Letonia, care are frontieră comună cu Rusia, este una dintre țările est-europene care au acționat în mod activ în sprijinul Kievului, atât în plan diplomatic, cât și logistic. Totodată, președintele Letoniei, alături de omologii săi din Estonia, Lituania și Polonia, vizitează astăzi Kievul, pentru a discuta despre modalitățile de a ajuta Ucraina. Șeful de cabinet al liderului de la Varșovia a subliniat că ajutorul oferit de cele patru țări europene se referă “în primul rând la furnizarea de arme de care Ucraina are nevoie pentru a-și apăra teritoriul, libertatea și independența”.