EnergieȘtiri

Ministrul Energiei este așteptat la Parlament pentru explicații despre creșterea facturilor la electricitate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (Foto: Facebook)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu este așteptat luni la Parlament pentru explicații despre creșterea facturilor la electricitate, prezența sa fiind solicitată de grupul parlamentar al Minorităților pentru o dezbatere care va începe la ora 16.00.

Anterior, Popescu a declarat că statul va compensa facturile pentru aproximativ 13 milioane de persoane care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. Compensarea va fi acoperită, a explicat ministrul, din dividendul suplimentar al Hidroelectrica.

De această măsură nu vor beneficia cei care se încadrează în Legea consumatorilor vulnerabili, un act normativ promulgat de președintele Iohannis pe 16 septembrie. Legea intră în vigoare pe 1 noiembrie și va avea valabilitate un an.

În plus, premierul Florin Cîțu a vorbit și despre o eventuală plafonare a prețurilor, pe care o vede cu caracter temporar, dar pe care nu o recomandă. Nici ministrul Energiei nu este de acord cu asemenea soluție, motivând că ar ”alunga” investitorii și ar amâna investiții.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat că prețurile la energia electrică vor rămâne mari cel puțin 4-5 ani în România, câtă vreme cărbunele va fi sursa de producere.