EnergieȘtiri

Ministrul Economiei Virgil Popescu repune în discuție situația combinatului siderurgic de la Krivoi Rog

Sursa: profit.ro

Ministrul în exercițiu al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a discutat miercuri cu amabasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov despre situația combinatului siderurgic de la Krivoi Rog.

”Discuțiile au vizat stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relațiilor comercial-economice bilaterale, cu accent pe colaborarea în domeniul energetic, precum și cu privire la Combinatul minier de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier Krivoi Rog”, a comunicat ministerul de resort.

De asemenea, ”a fost abordată tema organizării, în cursul acestui an, a următoarei sesiuni a Comisiei interguvernamentale româno-ucrainene de colaborare economică, industrială și tehnico-ştiinţifică. S-a mai discutat și despre colaborări în domeniul Energiei și despre interconectările rețelelor de gaze”.

La sfârșitul anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Ucraina a fost de 1603,416 milioane USD, din care exportul a fost de 639,650 milioane USD și importul de 963,766 milioane USD.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 8,39%, din care exportul a crescut cu 12,96%, iar importul a crescut cu 5,55%.

Conform profit. ro, Ministerul Economiei își bugetase pentru 2019 ”cheltuieli totale în valoare de 6 milioane lei cu paza și întreținerea a ceea ce reprezintă participația României la ceea ce a mai rămas din combinatul minier neterminat de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog din Ucraina”.

Proiectul a fost ”demarat în anii ’80 și abandonat în urmă cu mai bine 20 de ani, în 1998”, și a costat statul român ”circa 1 miliard de dolari”, menționa profit.ro.