ApărareȘtiri

Ministrul demis Nicolae Ciucă vede o cooperare ”excepțională” România-SUA în domeniul Apărării

Premierul Nicolae Ciucă și Lloyd Austin III, secretarul Apărării al SUA

România și SUA au o cooperare ”excepțională” în domeniul Apărării, parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezentând ”pilonul de bază pentru apărarea și securitatea României” , a declarat miercuri ministrul demis al Apărării Nicolae Ciucă.

El a vorbit și despre aprofundarea cooperării româno-americane în zona pontică în domeniile maritim, terestru și aerian, în condițiile în care Marea Neagră ”este și va continua să fie un centru de greutate strategic extrem de important pentru securitatea europeană și euroatlantică”.

În contextul întăririi  posturii de descurajare și apărare, ministrul demis al Apărării a subliniat că contracararea ”asertivității Federației Ruse” se poate face ”inclusiv” prin consolidarea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României și dezvoltarea capabilităților proprii relevante și interoperabile.

Ciucă a remarcat ”în mod special” investițiile semnificative americane la bazele aeriene Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, în poligoanele Cincu și Babadag și a amintit derularea unor ”proiecte semnificative pentru înzestrarea armatei”.

Declarațiile au fost făcute după întrevederea cu Lloyd Austin III, secretarul Apărării al SUA.