Știri

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a demisionat

Foto: MApN

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a anunțat luni  că a înaintat demisia sa din funcție premierului Nicolae Ciucă.

”Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a spus ministrul demisonar.

Dîncu i-a mulțumit lui Ciucă pentru ”colaborarea onestă și deschiderea” sa și l-a asigurat de ”tot sprijinul pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării, Vasile Dîncu au discutat săptămâna trecută despre „calibrarea comunicării publice” la nivelul MApN în context guvernamental, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Întrevederea Dîncu-Ciucă a fost ca urmare a declarațiilor titularului Apărării despre războiul din Ucraina, care au atras criticile președintelui Iohannis și a liderului PSD Marcel Ciolacu.

Vasile Dîncu a vorbit tot săptămâna tecută despre cărțile care ”te așteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație” și despre ”arma cea mai tare de pe lume: ideea”, descriind sentimentele pe care le-a trăit într-o librărie.

”Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație (…) Nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici (…) Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea”, a scris Dîncu.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a propus ca interimatul la Apărare să fie asigurat de către premierul Nicolae Ciucă.

Deocamdată, Nicolae Ciucă a luat act de demisia lui Dîncu, purtătorul de cuvânt al guvernului anunțând că va reveni cu ”detalii” despre asigurarea interimatului la MApN.

”Aud pe surse de 7 luni că trebuie să demisionez (…) Eu am declarat foarte clar în acel comunicat motivul demisiei mele. Nu am avut niciun fel de reproșuri din partea președintelui Klaus Iohannis. Nu am vorbit nici ieri, nici azi cu președintele Klaus Iohannis (…) Nu mi-a cerut nimeni demisia, dar nu vreau să afectez funcționarea Apărării din România”, le-a spus ministrul demisionar Dîncu jurnaliștilor, după anunțul plecării din guvern.

Președintele Klaus Iohannis a luat oficial act de demisia lui Vasile Dîncu și l-a desemnat, marți, pe premierul Nicolae Ciucă ca ministru interimar al Apărării Naționale. Perioada maximă a interimatului este de 45 de zile.