ApărareȘtiri

Ministru ucrainean: Numărul trupelor ruse concentrate în apropierea Ucrainei ar putea ajunge la 175.000

Presupuși militari ruși acționând clandestin în Ucraina (Wikimedia Commons)

Numărul trupelor rusești concentrate în apropierea frontierelor cu Ucraina ar putea ajunge la 175.000 în curând, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, citat de agenția de știri Ukrinform.

„Dacă această tendință continuă, în curând vor fi 175.000. Astăzi estimăm numărul acestor forțe la granița noastră la 94.000. Probabilitatea unei astfel de concentrări de forțe chiar există, dar suntem pregătiți și nu este o surpriză pentru noi”, a afirmat oficialul ucrainean la postul eston de televiziune ERR.

Statele Unite au avertizat în ultimele câteva săptămâni că Rusia a concentrat forțe semnificative în apropierea Ucrainei, existând riscul ca acest forțe să fie masate în zonă cu scopul pregătirii unei ofensive în țara vecină.

Cotidianul american Washington Post a relatat recent că deține un document neclasificat al serviciilor de informații din SUA care include fotografii din satelit ce arată trupele rusești concentrate în trei locații de lângă granița cu Ucraina, precum și în regiunea anexată Crimeea. În prezent, sunt desfășurate 50 de grupuri tactice, susținute de unități de tancuri și artilerie.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat vineri că Administrația de la Casa albă pregătește o gamă de inițiative care să îngreuneze potențialele planuri ofensive în Ucraina ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.