InfrastructurăȘtiri

Ministerul Transporturilor dă aproape un miliard de lei pentru 12 automotoare pe hidrogen

Foto: Siemenes - Mireo Plus H

Ministerul Transporturilor va investi aproape un miliard de lei în 12 automotoare pe hidrogen, în cadrul unui proiect pilot, care ar urma să soluționeze problema transportului pe secțiunile de cale ferată neelectrificată. Valoare exactă a investiției este de 862.230 mii lei.

Secțiunile de cale ferată vizate sunt:  Magistrala 300 – București Gara de Nord – Chitila;  Linia 700 T1 – Ramificație Aeroport T1 – Aeroport Henri Coandă T1; Magistrala 700 – București Nord – Ramificație Aeroport T1; Magistrala 101 – București Nord – Titu – Pitești – Craiova; Linia 104 – Titu – Târgoviște; Linia 106 – Pitești – Curtea de Argeș.

România dispune de o infrastructură feroviară de 10.766 km (din care 4361 km reprezintă rețeaua TEN-T), din care doar 37,4 % este electrificată, respectiv 4.030 km.

Introducerea automotoarelor pe hidrogen este văzută ca o alternativă ecologică la transportul cu tracțiune diesel de pe liniile
încă neelectrificate.

Guvernul remarcă, în motivarea deciziei de achiziție, că în ultimul deceniu și jumătate  România, nu s-au făcut achiziții publice de material rulant nou destinate transportului feroviar public de călători.

De asemenea,  operatorul de transport feroviar de călători cu capital de stat nu a achiziționat și nu are în parcul activ un număr suficient de material rulant care să deservească publicul călător, iar  operatorii de transport feroviar de călători cu capital privat, care au intrat pe piața de transport feroviar din România, au achiziționat numai material rulant second hand, cu o vechime considerabilă.