InfrastructurăȘtiri

Ministerul Finanțelor a făcut 4,5 miliarde de euro din vânzarea de titluri de stat

Foto: pexels.com

Ministerul Finanțelor derulează o nouă ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis, începând de luni și până pe 15 decembrie, a 14 a ofertă de acest tip din iulie 2020, a informat Bursa de Valori București.

Prin intermediul ofertelor precedente, MF a atras de la populație, cumulat, 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

”Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât și pentru cei experimentați, în funcție de strategia lor și de apetitul de risc. Siguranță capitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punct de vedere al capitalului, cât și al dobânzii aferente, au făcut romanii să învestească din 2020 până acum peste 22 miliarde lei. Venim cu o noua ediție ce oferă condiții avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât și pentru cele în euro”, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, citat în comunicatul Bursei.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârstă peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorțiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager.

Consorțiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

”Dintre cei peste 168.000 de investitori din piață de capital autohtona, la finalul lunii septembrie, peste 33.000 aveau în portofolii doar titluri de stat, ceea ce demonstrează că emisiunile recurente de titluri de stat derulate de Ministerul Finanțelor au o contribuție importanta la creșterea numărului de investitori și, totodată, la dezvoltarea pieței de capital, prin diversificarea gamei de instrumente disponibile pentru administrarea eficienta a portofoliilor și împărțirea riscului pe diferite clase de active”, a declarat Radu Hangă, președintele Bursei de Valori București.

  • Detalii despre ofertă:
  • Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate în lei, au o maturitate de 1 an și o dobândă de 7,1%.
  • Ministerul Finanțelor vă emite, totodată, alte doua emisiuni în lei, cu maturități de 1 an și 3 ani și dobânzi de 6,1% p.a. și, respectiv, de 7,25% p.a., și doua în euro, cu maturități de 1 și, respectiv, 5 ani și dobânzi de 4% p.a. și, respectiv, 5,5% p.a.
  • Oferta se derulează în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie, iar data estimata a listării titlurilor Fidelis la BVB este 21 decembrie.