ApărareȘtiri

Ministerul Economiei discută un posbil acord cu India pentru producția de muniție

India TV news

Posibilitatea încheierii unor acorduri economice între companiile indiene și cele românești în domeniul industriei de apărăre pentru producția de muniție, a fost discutată joi la Ministerul Economiei, la o întâlnire între Iulian Simu, secretar de stat pentru industria de apărare, și Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în România.

”Părțile au subliniat faptul că între cele două țări există o lungă cooperare în domeniul industriei de apărare și au discutat despre posibilitatea încheierii unor acorduri economice între companiile indiene și cele românești în domeniul industriei de apărăre pentru producția de muniție”, se spune într-un comunicat al ministerului.

Secretarul de stat Simu și-a exprimat ”deschiderea pentru identificarea oportunităților de cooperare și a subliniat faptul că industria de apărare este un domeniu prioritar pentru actualul Executiv”.

  • India a alocat fonduri de urgență pentru înarmare

Angrenată în ultimele luni într-o confruntare cu China, India a alocat fonduri de urgență pentru înarmare și a demarat discuții la nivel înalt cu furnizorii săi pentru a accelera livrările de armament și muniție.

India a solicitat Rusiei să furnizeze cât mai repede, pe calea aerului, muniție și piese de schimb pentru avioanele de vânătoare, tancurile și submarinele indiene provenite din Rusia.

În iulie 2020, surse indiene au relatat că Ministerul Apărării de la New Delhi intenționează să comande un nou lot de 72.000 de puști de asalt Sig716 din Statele Unite. Un prim lot de 72.000 de arme Sig716 a fost deja livrat armatei indiene și au intrat în dotarea trupelor din zona de nord a țării, relatează publicația Economic Times.

Pe lângă cele câteva zeci de mii de arme SiG716, India va achiziționa sute de mii de puști AK 203, care urmează să fie fabricate în India în parteneriat cu firma rusească Kalashnikov.

Armele Sig716 și AK-203 urmează să înlocuiască puștile INSAS (INdian Small Arms System), considerate prea puțin fiabile și învechite.

De asemenea, guvernul de la New Delhi a comandat de urgență proiectile de artilerie Excalibur din SUA.

Conform Institutului internațional pentru cercetare în domeniul păcii de la Stockholm (SIPRI), India a fost al doilea mare importator de arme din lume în perioada 2015-2019, după Arabia Saudită.

Majoritatea importurilor indiene de armament au provenit din Rusia (56%), iar alți furnizori semnificativi ai Guvernului de la New Delhi au fost Israel (14%) și Franța (12%).