ApărareȘtiri

Ministerul Apărării organizează o licitație pentru achiziția unei șalupe fluviale

Nava românească Luceafărul (Navy.ro)

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a postat recent un anunț privind organizarea unei licitații pentru achiziția unei șalupe fluviale pentru îmbarcarea și transportul personalului, materialelor si a vehiculelor, valoarea estimată a contractului ridicându-se la 7,19 milioane de lei, fără TVA, adică 1,46 milioane de euro.

Potrivit anunțului postat de MApN în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily) pe data de 23 iulie, procedura de achiziție este una de tip deschis.

Locul principal de executare al contactului este unitatea militară UM 01803 G din Sulina, județul Tulcea.

Ofertele pot fi depuse până pe data de 25 august 2021, iar faza de evaluare a acestora este programată să se încheie pe 25 noiembrie 2021.

Contractul va fi atribuit în funcție de preț (care are o pondere de 50%) și de îndeplinirea anumitor criterii tehnice privind calitatea, cum ar fi puterea dezvoltată de motor, autonomia minimă la viteza de croazieră sau dimensiunea platformei punții principale destinată vehiculelor.

Pentru a putea participa la licitație, ofertanți trebui să demonstreze că în ultimii 3 ani au livrat produse similare (nave sau ambarcațiuni cu motor)  cu o valoare cumulată cel puțin egală cu valoarea estimată a acestui contract, adică 7,19 milioane lei, fără TVA.

Potrivit specificațiilor tehnice, ambarcațiunea, care urmează să fie utilizată pentru navigația pe Dunărea maritimă și pe apele interioare, va fi autopropulsată, trebuie să fie ușoară, dar cu corpul realizat din metal. Nava trebuie să fie capabilă să reziste la diferite condiții de navigație pe ape interioare curgătoare sau stătătoare, în zona lagunară sau pe segmentul Dunării maritime.

Totodată, nava trebuie să aibă o chilă puternică, care să reziste șocurilor valurilor sau eventualelor obstacole submarine. Mai mult, trebuie poată naviga în condiții meteorologice severe, inclusiv valuri de 2 metri înălțime sau prin gheață subțire compactă ori sloiuri de grosime de până la 20 de centimetri.

Lungimea ambarcațiunii trebuie să fie cuprinsă între 16 și 20 de metri, iar lățimea să fie între 4,8 și 6 metri.

Viteza de croazieră la plină încărcare trebuie să fie de minim 10 noduri, iar viteza maximă fără încărcătură trebuie să fie de minim 15 noduri. Autoritatea contractantă mai cere ca nava să aibă o autonomie de minim 200 de mile marine la viteza de croazieră.

În ceea ce privește capacitatea de transport, șalupa fluvială trebuie să poată transporta minim 10 persoane și cel puțin 20 de tone.