ApărareȘtiri

Ministerul Apărării a achiziționat parașute de frânare pentru avioanele MiG-21 LanceR

MiG-21 LanceR (MApN/rumaniamilitary.ro)

Ministerul Apărării Naționale a achiziționat parașute de frânare PF21 Pur pentru avioanele de luptă MiG 21 LanceR, de la Condor SA, o firmă cu sediul în București, specializată în producția de parașute și alte echipamente aviatice.

Decizia de atribuire a fost publicată în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily), pe data de 1 martie.

Contractul prevede furnizarea unui număr de 80 de parașute de frânare tip PF21 Pur, specifice avioanelor MiG 21 LanceR. Valoarea totală a contractului este 675.920 de lei (fără TVA).

Procedura de achiziție a fost de tipul negociere fără publicarea unui anunț de participare, iar criteriul de atribuire a fost în funcție de prețul cel mai mic. În document se precizează că MApN a primit o singură ofertă.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Române mai au în dotare șaptesprezece aparate MiG-21 LanceR.

Forțele Aeriene Române au primit în dotare prima aeronavă MiG-21F-13 în anul 1962, iar ulterior au intrat în serviciu variantele MiG-21 PF (denumire locală MiG-21RFM), MiG-21 PFM (denumire locală MiG-21RFMM), MiG-21M şi MiG-21MF. Peste 400 de avioane MiG-21 au fost utilizate de Forțele Aeriene, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, arată site-ul oficial al aviației române.

În anul 1992, a fost inițiat un program de modernizare a aeronavelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO.

Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

Pe 23 februarie, în urma unui incident generat de funcționarea defectuoasă a trenului de aterizare, MApN a decis să consemneze la sol toate avioanele de acest tip, cu excepția celor care execută serviciul de luptă Poliție Aeriană, până la clarificarea cauzelor incidentului.