ApărareInfrastructurăȘtiri

Militarizarea Mării Negre, una din prioritățile președinției ucrainene a Forumului de cooperare în securitate al OSCE

Sursa: Ministry of Foreign Affairs_Ukraine

Militarizarea Mărilor Neagră și Azov și obstrucționarea libertății de navigație în regiune va fi una dintre prioritățile președinției ucrainene a Forumului de Cooperare în domeniul securității securității din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE), a declarat ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, citat de agenția de știri Interfax.

“Am încercat să întocmim o agendă echilibrată și vizionară. Trebuie să încep cu situația dificilă de securitate în Mările Neagră și Azov, care este marcată de militarizarea continuă și un obstacol în calea libertății de navigație internațională. Trebuie să începem o discuție exhaustivă pe această temă”, a afirmat Kuleba, făcând aparent referire la acțiunile Rusiei în regiune.

De asemenea, ministrul a subliniat că aspectele politice și militare ale conflictului din Donbas ar trebui să rămână în centrul atenției Forumului.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei

“Ucraina intenționează să acorde o atenție specială subiectului amenințărilor hibride și posibilei legăturii între acestea și ostilitățile moderne. Aceste amenințări afectează majoritatea țărilor membre”, a adăugat ministrul, într-un discurs susținut miercuri, cu ocazia debutului președinției ucrainene a Forumului.

Potrivit OSCE, organizație din care face parte și Rusia, președinția Forumului se schimbă de trei ori pe an.