ApărareȘtiri

Militarii români și moldoveni se pregătesc în comun la ”Scutul de foc 20.1”

Sursa: InfoPrut

Militari din Forţele Terestre Române și militari din Republica Moldova participă la exerciţiul „Scutul de foc 20.1″ care are loc până pe 10 iulie la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”.

Forţele Terestre Române sunt reprezentate de militari din Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” (Batalionul 151 Infanterie „Războieni-Lupii Negri”, Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”).

”Scutul de foc 20.1″ are ca obiective creşterea interoperabilităţii şi a capacităţii de acţiune întrunită, îmbunătăţirea procesului de coordonare a operaţiilor militare în cadru multinaţional, specific misiunilor de menţinere a păcii, antrenarea în comun cu folosirea aceloraşi tehnici, tactici şi proceduri standard NATO şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare militară dintre România şi Republica Moldova, având în vedere interesul comun pentru stabilitatea şi securitatea regională, conform Forțelor Terestre Române.

Exerciţiul anual „Scutul de foc” a fost planificat şi desfăşurat pentru prima dată în anul 2015, ca urmare a Legii nr. 75-2013 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar.

Pregătirea în comun se desfăşoară respectând principiul reciprocităţii, un exerciţiu la Centrul de instruire al Armatei Naţionale a Republicii Moldova – Bulboaca, următorul la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre – Smârdan.