ApărareȘtiri

Militarii români din prima rotație a MINUSMA s-au întors în țară după șapte luni/ S-au repatriat militari albanezi și croați

MApN

Militarii români care au asigurat prima rotaţie a Detaşamentului „Carpathian Pumas” în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) au revenit în țară vineri, după aproximativ șapte luni de misiune, cu o cursă aeriană specială TAROM.

Cu același zbor, au fost aduși la București patru militari albanezi din cadrul misiunii UE de instruire în Mali (EUTM) și un cetăţean croat, angajat al United Nations Mine Action Service (UNMAS).

Evacuarea acestora către România s-a efectuat la solicitarea Statului Major General al Forţelor Armate din Republica Albania şi a Ambasadei Croaţiei din Alger.

După ce au aterizat pe Aeroportul Otopeni, militarii albanezi au fost îmbarcați în mijloace auto asigurate de Ministerul Apărării Naționale din România, pentru transportul către Tirana, iar cetățeanul croat va ajunge în țara sa pe cale aeriană, cu o cursă civilă.

Din octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), a precizat MApN.