Știri

VIDEO. Militarii români au participat la exercițiul multinațional “Platinum Wolf 21” în Serbia

Militari români la exercițiul Platinum Wolf 21 (Ministerul sârb al Apărării)

Evenimentul de instruire, la care au participat militari din România și alte nouă țări, s-a desfășurat în perioada 3-18 iunie la baza Bujanovac “Jug” și poligonul “Borovac”, aflate în sudul Serbiei, în apropierea frontierei cu Kosovo.

Echipe mixte au exersat misiuni de luptă în mediul urban, apărarea unei baze, patrulare tactici, tehnici și proceduri cu arme neletale în cazul unor proteste și acordarea primului ajutor. De asemenea, în cursul exercițiului a fost utilizat și un simulator de câmp de luptă virtual.

Scopul exercițiului este de a îmbunătăți interoperabilitatea militarilor țărilor partenere la nivel tactic, în timpul implementării unei operațiunii de menținere a păcii într-un mediu multinațional.

“Platinum Wolf” este un exercițiu multinațional organizat anual de Serbia, începând cu anul 2014. Ediția din acest an a adunat 524 de militari (dintre care 259 de membri ai armatei sârbe); detașamentul britanic fiind cel mai numeros contigent străin, numărând 69 de participanți. La evenimentul de instruire au mai participat și militari din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Statele Unite și Franța, precum și observatori din Italia.

La Ziua Distinșilor Oaspeți, pe 17 iunie, a fost prezent și Dr. Nebojsa Stefanovic, vicepremier și ministru al Apărării din Serbia, și omologul său britanic, Ben Wallace.

Exercițiul Platinum Wolf 21 (Ministerul sârb al Apărării)