ApărareȘtiri

Militarii olandezi se alătură trupelor NATO dislocate în România

FOTO: Ministerie van Defensie - NL

Un grup de 150 de militari olandezi a sosit în România pentru un exercițiu militar, informează postului NOS, potrivit publicației NL Times.

Exercițiul trebuia să aibă loc în Germania, dar NATO a cerut ca acesta să fie mutat în apropierea Ucrainei ca urmare a invaziei ruse.

Militarii olandezi au plecat luni dimineață de la aeroportul de la Schiphol. Se vor antrena cu o unitate militară americană în România, la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

“NATO a cerut statelor membre să vadă dacă putem face activități care să demonstreze că suntem puternici ca NATO și că ne putem apăra dacă trebuie”, a declarat Laurens van Leussen, comandantul Brigăzii Aeromobile. “Vom să ne antrenăm cu partenerii NATO din România”, a adăugat ofițerul olandez.

Laurens van Leussen a subliniat că militarii olandezi nu vor fi dislocați pe granița dintre România și Ucraina.

“Desigur, este o situație diferită. Urmărim îndeaproape evoluțiile din Ucraina. Și asta face ca acesta să fie un exercițiu special pentru noi. Dar conținutul exercițiului este așa cum facem întotdeauna în Brigada Aeromobilă. Suntem o unitate care poate fi dislocată rapid la nivel mondial, care s-a antrenat mereu cu alte unități, iar, în acest caz, în România”, a completat oficialul olandez.

În urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, alianța a dislocat Forța de Răspuns a NATO în România. Franța a anunțat că va transfera în România Batalionul 27 Vânători de munte din Annecy, cu 500 de militari și zeci de vehicule blindate. Primii militari francezi din cadrul acestei forțe de reacție rapidă au sosit luni seara în țara noastră.