ApărareȘtiri

Militari români participă la un exercițiu coordonat de SUA în Bavaria

Sursa: US Army

Aproximativ 4.700 de militari din nouă țări aliate și partenere participă, în luna februarie, la un centru de antrenament în Bavaria pentru un exercițiul Combined Resolve XV, care urmează să testeze capacitatea forțelor aliate și partenere de a contracara potențialele agresiuni venite din partea Rusiei, relatează publicația Stars and Stripes.

Militarii din Brigada 1 Blindate (Armored Brigade Combat Team – ABCT) din cadrul Diviziei 1 Cavalerie (SUA) se vor antrena alături de militari din România, Polonia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Georgia, Italia, Lituania și Kosovo.

Exercițiul, care se desfășoară pentru a doua oară în mijlocul pandemiei de coronavirus, astfel că trupele participante vor fi subiectul unor măsuri strice de prevenție a răspândirii virusului, au transmis autoritățile militare americane.

Acțiunea, care se desfășoară în perioada 1 februarie-5 martie, face parte din operațiunea Atlantic Resolve, care are scopul de a consolida pregătirea, de a spori interoperabilitatea și de a îmbunătăți legăturile dintre forțele militare aliate și partenere prin intermediul unor evenimente multinaționale de antrenament.

Colonelul Monte’ Rone, comandantul Diviziei 1 Cavalerie, a declarat că exercțiul este conceput pentru a ajuta armata SUA și partenerii și aliații săi să dobândească „abilități critice de luptă care să permită echipei să lupte și să câștige”.

Brigada 1 blindate „Ironhorse” a sosit la finalul anului 2020 în Europa și cuprinde aproximativ 3.000 de oameni, 60 de tancuri Abrams, 20 obuziere autopropulsate M109 Paladin, 120 de mașini de luptă ale infanteriei Bradley, dar și, în premieră, o subunitate specializată în acțiunile de război electronic – plutonul „Wild Bill”.

Marea unitate și va staționa timp de nouă luni pe continent, urmând să participe la exerciții multinaționale pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantică, inclusiv în România. O astfel de acțiune de antrenament a avut loc în perioada 25 ianuarie–1 februarie 2021, când militari din Regimentului 2-5 Cavalerie al SUA s-a instruit alături de Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mochiulschi” în zona cabanei Diham.

Sursa: MApN