InfrastructurăȘtiri

Mii de salariați riscă șomajul din cauza conflictului din Ucraina – Guvernul este pregătit să le asigure indemnizații

Foto. rador.ro

Mii de salariați din industria metalurgică, auto și a mobilei pot rămâne temporar fără locuri de muncă din cauza conflictului din Ucraina, guvernul fiind pregătit să le asigure indemnizații din bugetul asigurărilor de șomaj, ca măsură de protecție socială.

Concret, salariații  cu contracte de muncă suspendate temporar de angajatori, din cauza conflictului din Ucraina, vor primi o indemnizație de 75 la sută din salariul de bază corespunzător postului ocupat, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie

Două categorii de salariați vor primi susținere financiarî din partea statului, în anumite condiții și la cerere, dacă o ordonanță de urgență, aflată pe ordinea de zi a Senatului în această săptămână, va trece de votul Legislativului. Impactul financiar al OUG a fost calculat pentru 30.000 de beneficiari și are în vedere perioada de până la 31 decembrie 2022.

În prima categorie sunt incluși salariații angajorilor afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatorii economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, ca urmare a efectelor conflictului armat din Ucraina, care înregistrează o diminuare a încasărilor cu minim 20 la sută raportat la încasările din ianuarie 2022 sau la încasările din luna similară din 2021, raportat la luna pentru care solicită indemnizație.

În a doua categorie se află salariații angajatorilor supuși sancțiunilor internaționale, care au instituite măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei și care au fonduri sau resurse economice blocate prin ordin al președintelui ANAF.

Guvernul a estimat un risc al pierderii locului de muncă pentru o parte din cei 22 000 de salariați din industria metalurgică, 5000 de salariați din cei 200 de mii din industria auto și 1000 de persoane din industria mobilei, la care se adaugă ”lanțurile valorice pe orizontală, clienți, furnizori”.

u