ApărareȘtiri

MiG 21 LancerR se retrage oficial din serviciu, ultimele decolări au loc de la Bazele 71 și 86

MiG-21 Lancer și Eurofighter Typhoon (RAF)

Avioanele de vânătoare MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române se vor retrage oficial din serviciu pe 15 mai, ultimele decolări ale acestor aeronave urmând să fie de pe bazele aeriene 86 Borcea și 71 Câmpia Turzii. Punctul terminus al zborurilor va fi Baza 95 Aeriană Bacău.

Aeronavele MiG -21 LanceR sunt scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 083 din 18.05.2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.

Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced – Air Policing), sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).