ApărareȘtiri

MiG-21 LanceR mai zboară până pe 15 mai, anul viitor – oficial

MiG-21 LancerR (MApN)

Aeronavele MiG 21 – LanceR ale Forțelor Aeriene române și-au reluat activitatea și vor  mai zbura până pe 15 mai 2023, a anunțat MApN.

MApN invocă  o decizie a CSAT pentru aprobarea  memorandumului „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.

MiG-21 LanceR va fi folosit până pe  15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă.

După 15 mai, anul viitor avioanele vor fi scoase definitiv din serviciu, după șapte decenii în dotarea aviației române.

MApN precizează că au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia și de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a cincea.

Decizia vine după două accidente (unul mortal) cu MiG-21 LanceR în cursul acestui an. Pe 12 aprilie, o aeronavă MiG-21 LanceR a înregistrat o „problemă minoră” legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare, însă pilotul a reușit să aterizeze în siguranță pe aerodromul Mihail Kogălniceanu. Pe 2 martie, o aeronavă de acest tip s-a prăbușit în judeţul Constanţa, iar pilotul și-a pierdut viața. Concluzia preliminară a anchetei este că tragedia a fost provocată de un cumul de factori umani și de mediu.

România este una dintre ultimele țări care continuă să utilizeze venerabilul MiG-21, alături de țări ca India sau Croația.