ApărareȘtiri

MBDA va dezvolta o nouă rachetă aer-sol pentru elicopterele de atac Tigre al armatei franceze

Sursa: MBDA

Ministrul Apărării de la Paris, Florence Parly, a confirmat lansarea programului Future Tactical Air-to-Surface Missile (MAST-F) pentru dezvoltarea unei noi rachete aer-sol care să echipeze elicopterele de atac Airbus Tigre ale armatei franceze, înlocuind astfel rachetele Hellfire produse de americanii de la Lockheed Martin, relatează Le Figaro și Le Echos.

Parly a făcut acest anunț cu ocazia unei vizite la fabrica MBDA France din Bourges, pe data de 13 noiembrie.

O primă comandă pentru 500 de rachete va fi plasată la producător în următoarele săptămâni, urmând ca acestea să fie livrate în 2028.

Franța a selectat propunerea MHT/MLP (High Frame Missile/Long Range Missile) prezentat de către grupul MBDA.

Conceptul are la bază tehnologiile folosite pentru dezvoltarea MMP, prima rachetă de luptă terestră de generația a 5-a din lume introdusă în serviciu activ. Arhitectura sa modulară va permite integrarea ușoară a MHT/MLP pe diferite platforme de luptă, terestre sau aeriene, pe lângă elicopterele de atac Tiger, a comunicat compania MBDA.

MHT/MLP se caracterizează printr-o eficiență operațională ridicată. Cu o greutate cu 20% mai mică comparativ cu rachetele din categoria sa, elicopterul Tiger poate transporta până la opt rachete în configurația de luptă.

Raza de acțiune a MHT/MLP depășește opt kilometri, chiar și atunci când este lansată de pe o platformă staționară de la o altitudine mică. Focosul cu efecte multiple face posibilă gestionarea unei mari diversități de ținte, de la tancuri moderne până la obiective de infrastructură întărită.

MHT/MLP poate fi folosită atât pe timp de zi, cât și de noapte, inclusiv în modul de dirijare dincolo de linia de țintire (BLOS). Acest lucru este posibil datorită unei legături de date bidirecționale care trimite imaginile de la senzorii optronici și infraroșii de înaltă rezoluție ai rachetei înapoi către operator. Astfel, echipajul elicopterului Tigre va putea alege punctul de impact al rachetei asupra obiectivului vizat, ori, dacă este necesar, de a reorienta racheta în zbor, selectând o nouă țintă.

Ținta poate fi desemnată de echipajul elicopterului, dar și de o dronă sau de trupe de la sol.

Eric Béranger, directorul general al MBDA a declarat că “deoarece autoritatea de proiectare pentru MHT / MLP este în totalitate europeană, acest program va contribui pe deplin la obiectivele de autonomie strategică pe care Franța și Uniunea Europeană și le-au stabilit”.

“Cu aproape 350 de locuri de muncă pe an în următorii cinci ani și, în cele din urmă, aproximativ 250 de locuri de muncă anuale în Franța în primii zece ani de producție, dezvoltarea și producția acestei noi rachete va contribui la menținerea bazei industriale și tehnologice naționale și, în special, în regiunea Centru” din Franța, a adăugat Béranger.

Cele 67 de elicoptere Tigre din dotarea forțelor franceze sunt în acest moment echipate cu rachete Hellfire, a căror durată de viață este programată să se termine în următorii ani. Astfel, Franța a avut de ales între o ofertă de rachete JAGM din SUA, Brimstone din Marea Britanie sau să dezvolte pe cont propriu o nouă rachetă.

Valoarea estimativă a contractului se ridică la 700 de milioane de euro, oficialii francezi insistând că nou rachetă ar avea un cost unitar mai mic decât propunerile americane sau britanice.

Momentan, efortul Franței de a dezvolta o nouă rachetă sol-aer este unul unilateral, întrucât ceilalți utilizatori ai elicopterului Tigre (Germania, Spania și Australia) nu și-au manifestat interesul pentru noile rachete MHT/MLP.