ApărareȘtiri

MBDA și partenerii săi europeni dezvoltă un sistem mobil de rachete dirijate dincolo de linia de țintire

Sursa: MBDA

MBDA ia parte împreună cu 13 parteneri și subcontractanți din 5 țări la dezvoltarea unei noi capacități de dirijare dincolo de linia de țintire (acronim în engleză BLOS) cu ajutorul dronelor pentru sistemul de rachete antitanc Missile Moyenne Portée (MMP), se arată într-un comunicat remis Umbrelei Strategice.

LynkEUs este un proiect coordonat de MBDA și a fost selectat de Comisia Europeană ca parte a noului program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP).

Racheta MMP a MBDA a fost selectată pentru proiectul european de dezvoltare a sistemului Beyond-Line-Of-Sight

MBDA ia parte împreună cu 13 parteneri și subcontractanți din cinci țări la dezvoltarea unei noi capacități bazate pe sistemul de rachete MMP, care va fi unică pentru forțele armate.

LynkEUs, un proiect coordonat de MBDA, a fost selectat de Comisia Europeană ca parte a noului program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), în urma consultării cu statele membre.

LynkEUs este prima contribuție tehnologică și industrială la obiectivele proiectului ce dezvoltă capacitatea Beyond-Line-Of-Sight (BLOS), proiect care face parte din inițiativa PESCO. Proiectul sistemului BLOS a fost aprobat în noiembrie 2018 de miniștrii Apărării din statele membre UE.

LynkEUs este gestionat în parteneriat strâns cu forțele armate franceze, belgiene și cipriote. Proiectul urmărește să definească un concept operațional inițial pentru o capacitate europeană BLOS. De asemenea, va fi o oportunitate pentru identificarea și testarea de soluții emergente care să contribuie la un posibil upgrade al capacității, iar proiectul va fi validat printr-o campanie de testare.

Conceptele și testele finalizate pentru capacitatea BLOS, în cadrul PESCO, vor contribui la dezvoltarea unei familii de sisteme de rachete BLOS man-on-the-loop, bazată pe racheta cu rază medie MMP și aflată sub umbrela industriei de apărare din Europa.

Cu o greutate de doar 15 kilograme și o lungime de aproximativ 1,3 metri, Missile Moyenne Portée (MMP) este unul dintre cele mai ușoare sisteme antitanc portabile.

Sursa: MBDA

Eric Béranger, directorul general al MBDA, a declarat: „LynkEUs este primul proiect de cooperare în domeniul sistemelor de rachete care se bazează pe noile instrumente de apărare ale UE și primul proiect de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării al UE care va fi coordonat de MBDA”.

„Acest lucru demonstrează dorința noastră de a coopera într-o măsură din ce în ce mai mare în Europa și de a extinde cercul nostru de parteneriate industriale și tehnologice, în special cu IMM-uri inovatoare și cu centre europene de cercetare. De asemenea, demonstrează angajamentul nostru de a răspunde ambițiilor europene de autonomie strategică și de suveranitate tehnologică”, a adăugat Béranger.

MBDA și cei 10 parteneri – din Belgia (Academia Regală Militară, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgia și Xenics); Cipru (Aditess, Cyprus Institute și SignalGenerix); Franța (Novadem și Safran); împreună cu cei 3 subcontractanți: MILREM (Estonia), DELAIR (Franța) și Carmenta (Suedia) – intră acum în faza de negociere a acordului de grant cu Comisia Europeană.

Sursa: Comisia Europeană

Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) are o finanțare de 500 de milioane de euro pentru anii 2019 și 2020, pentru a sprijini proiecte europene de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării în perioada de tranziție către Fondul European de Apărare.