ApărareȘtiri

MBDA și armata franceză au testat cu succes lansarea rachetei MMP de pe un vehicul Sabre al forțelor speciale

Sursa: MBDA

MBDA a anunțat luni că a efectuat prima tragere cu o rachetă MMP (Missile Moyenne Portee) de pe un vehicul blindat ușor ARQUUS Sabre al forțelor speciale franceze, potrivit unui comunicat al grupul european, trimis redacției Umbrela Strategică.

Testul, organizat cu sprijinul armatei franceze și al Direcției Generale pentru Armament (DGA), s-a desfășurat în poligonul militar Canjuers, în modul Lock-on după lansare, împotriva unui tanc aflat la 3.500 de metri distanță, cu trecerea rapidă la modul fire-and-forget, astfel că vehiculul lansator își poate schimba poziția după tragere.

“Sistemul MMP a demonstrat încă o dată acuratețea interceptării țintei și calitatea sistemului de ghidare, realizând o lovitură directă, fără intervenția operatorului. În plus față de această tragere, au fost simulate mai multe acțiuni împotriva unor ținte fixe sau mobile, vehiculul deplasându-se în poligon. Astfel, a fost marcată o etapă suplimentară în validarea studiilor ergonomice, tactice și de siguranță”, se afirmă în comunicat.

MMP – prima rachetă de generația a cincea testată în luptă – este în serviciul forțelor armate franceze de doi ani. Racheta, cu o rază de acțiune maximă de 5.000 de metri, a fost folosită în pe diverse câmpuri de luptă din toată lumea (zone arctice, montane, deșertice sau tropicale) și va înlocui rachetele antitanc dirijate MILAN (Missile d’Infanterie Leger Antichar),

Arma este în special utilă pentru forțele speciale, care acționează la distanțe mari de bază, deoarece MMP are dimensiuni reduse (1,3 m lungime, 15 kg greutate) încât este posibilă realimentarea aeriană.

Grupul european MBDA este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de rachete și contramăsuri operaționale și a obținut în 2019 venituri de 3,7 miliarde de euro, cu un registru de comenzi de 17,5 miliarde de euro. Acționarii MBDA sunt Airbus ( 37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

ARQUUS Sabre, care poate transporta cinci persoane, este o variantă pentru forțele speciale dezvoltată din vehiculul tactic Sherpa Light.