ApărareȘtiri

MBDA s-a asociat cu Rheinmetall cu scopul dezvoltării unui sistem laser pentru Marina Germană

Sursa: MBDA

Un consorțiu format din MBDA Germania și Rheinmetall Waffe Munition a câștigat un contract pentru fabricarea, integrarea și testarea unui sistem de arme laser de mare putere pentru Forțele Navale Germane, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Potrivit termenilor contractului acordat de Biroul Federal pentru dotarea Forțelor Armate germane (BAAINBw), sistemul urmează să fie produs, testat și integrat până la sfârșitul anului 2021, iar anul următor sunt porgramate teste în condiții realiste de luptă la bordul navei germane Sachsen (F124)

“Acest contract este un pas important pe calea către dezvoltarea unui sistem laser de mare putere operațional”, a afirmat Doris Laarmann, șeful Departamentului pentru dezvoltarea de tehnologii laser în cadrul MBDA Germania.

“Cele două companii își vor folosi expertiza pentru un proiect de succes în beneficiul Marinei germane. Odată instalat, demonstratorul va putea fi folosit și pentru a testa o serie de aspecte, cum ar fi funcționarea senzorilor sau a sistemului de conducere a luptei”, a adăugat Laarmann.

O evoluție importantă în istoria tehnologiei militare de apărare, armele lasere pot lovi ţinte care se deplasează cu viteze foarte mari, acționând cu mare precizie și producând foarte puține daune colaterale.

Sursa: MBDA

Acesta nu este însă singurul proiect de cercetare în acest domeniu în Europa. MBDA UK, împreună cu italienii de la Leonardo și alți parteneri, lucrează la proiectul Laser Directed Energy Weapon (LDEW) Capability Demonstrator Programme (CDP), cunoscut și sub numele Dragonfire.
Iar MBDA Franța a înființat un centru de testare pentru dispozitive laser.

Totodată, în Statele Unite, în mai 2020, Forțele Navale au testat cu succes o nouă armă laser de mare putere care poate distruge aeronave, drone și ambarcațiuni de dimensiuni reduse.

Marina SUA susține că laserele, pe care le numește arme cu energie direcționată (DEW), pot reprezenta un mijloc eficient de apărare împotriva atacurilor cu drone sau cu ambarcațiuni de dimensiuni reduse. Mai mult, oficialii americani speră că astfel de dispozitive laser pot apăra navele de rachete antinavă hipersonice dezvoltate de țări ca Rusia și China.

Sursa: US Navy