ApărareȘtiri

MBDA lansează gama de rachete antitanc, antiinfrastructură sau antipersonal AKERON

Rachete din gama AKERON (FOTO: MBDA)

Grupul european MBDA prezintă AKERON, o gamă unică de rachete tactice de generația a cincea, care include rachetele MMP și MHT, redenumite AKERON MP și, respectiv, AKERON LP, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Cu AKERON, MBDA oferă acum o familie de rachete care se poate adapta la nevoile de luptă tactică colaborativă.

În prezent, unitățile de luptă operează în condiții complexe; pot fi zone urbane, câmp deschis, deșert sau zonă muntoasă, în timpul zilei sau pe timp de noapte. Pentru a răspunde amenințărilor diverse cu care se confruntă, operatorii trebuie să fie dotați cu o capabilitate versatilă, de mare precizie care să le permită să distrugă ținte terestre fixe sau mobile – inclusiv tancuri și vehicule de luptă ușoare de ultimă generație, dar și să neutralizeze adversarii aflați în poziții de luptă întărite sau defensive. Totul, cu reducerea la minimum a riscului de a înregistra daune colaterale. Operatorii trebuie, de asemenea, să fie protejați, grație tehnologiei de ghidare “fire and forget” sau prin posibilitatea de a angaja o țintă fără a-și demasca poziția.

Concepută pentru aceste realități operaționale, familia de rachete AKERON încorporează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește imagistica multibandă de înaltă rezoluție, focoasele cu efect multiplu (antitanc, antiinfrastructură, antipersonal), conexiunile de date și algoritmii de ghidare multimodală bazați pe inteligență artificială. Toate acestea asigură o ghidare robustă și precisă la orice distanță, în orice condiții.

Operatorii au, astfel, la dispoziție cel mai larg spectru de opțiuni tactice pentru a se confrunta cu țintele lor, grație numeroaselor posibilități de angajare – fire and forget, human-in-the-loop, locking the target before firing (LOBL), locking on after firing (LOAL) – care facilitează tragerea în modul BLOS.

Rachetele din familia AKERON răspund nevoilor operaționale actuale și viitoare de luptă, inclusiv de pe platforme terestre, aeriene (elicopter, UAV) și chiar navale.