ApărareȘtiri

MBDA a lansat un sistem o arhitectură modulară pentru contracara dronelor

Producătorul european de rachete MBDA a lansat Sky Warden, un nou sistem pentru contracararea sistemelor aeriene fără pilot (C-UAS), care are o arhitectură modulară și poate fi instalat și pe vehicule blindate ușoare, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Sistemul Sky Warden gestionează întregul proces de contracarare dronelor, de la detectare până la neutralizarea acestor dispozitive, și este proiectat să funcționeze atât ca o componentă integrată într-un sistem stratificat de apărare aeriană, cât și într-o configurație autonomă, având o arhitectură deschisă modulară. 

Sistemul are la bază un ecosistem de senzori și efectori interconectați și în continuă dezvoltare, proiectat pe baza expertizei MBDA în sisteme de apărare aeriană pentru a răspunde amenințării reprezentante de sistemele aeriene fără pilot.

Scalabil, cu o structură modulară care permite noi dezvoltări, sistemul Sky Warden este capabil să neutralizeze în mod eficient și adecvat toate clasele de drone (UAV) – de la modele mici, la UAV-uri tactice mari – dar și amenințări aeriene tradiționale.

Un sistem de comandă și control (C2) coordonează acest ecosistem de senzori și efectori, oferind un perimetru amplu de protecție.

„În calitate de principal furnizor de sisteme de apărare aeriană la nivel european, MBDA poate oferi clienților un sistem C-UAS testat, flexibil și integrat. Un sistem care este disponibil astăzi și care poate evolua în viitor. Sky Warden întruchipează expertiza MBDA în domeniul apărării aeriene”, a afirmat Eric Béranger, directorul general al grupului european.