ApărareȘtiri

Mass-media: Armenia nu ar fi folosit avioanele de vânătoare Su-30SM de teamă că ar putea fi doborâte de aparatele F-16 turcești

Su-30SM (Tass)

Surse media, citate de portalul rus de aviație AviaPro, au indicat recent că cele patru avioane de vânătoare Suhoi Su-30SM achiziționate de Armenia din Rusia nu ar fi fost utilizate nici măcar o singură dată în cursul conflictului din Nagorno-Karabakh din cauza temerilor Erevanului că ar putea fi doborâte într-o bătălie aeriană împotriva aeronavelor F-16 turcești sau de sistemele de apărare aeriană ale Azerbaidjanului.

Ministerul Apărării de la Erevan însă susține că avioanele Su-30SM au fost folosite în diverse tipuri de misiuni de luptă în spațiul aerian al Armeniei și regiunii Nagorno-Karabakh.

Totuși, potrivit postului israelian Channel 12 (Keshet 12), în cursul recentului război din Karabakh, utilizarea aviației pe câmpul de luptă a fost redusă la minimum.

Jurnalistul israelian Ehud Yaari, a afirmat că avioanele de vânătoare Su-30SM, achiziționate de Armenia din Rusia la finalul anului 2019, nu au fost deloc implicate în ostilități.

“Nici măcar o dată nu a decolat, deoarece Erevanul se temea că o să le piardă în lupta cu F-16-urile turcești sau în atacuri asupra sistemelor azere de apărare aeriană”, relatează publicația AviaPro, citând canalul de Telegram “Military Observer”.

Potrivit altor surse, citate tot de AviaPro, avioanele de vânătoare Su-30 ale Forțelor Aeriene Armene nu și-au schimbat locația decât pe teritoriul țării, însă niciodată nu s-au apropiat de granițele Azerbaidjanului și regiunii disputate.

Turcia, care deține aproximativ 245 de avioane F-16, majoritatea Block 40/50, a trimis un contingent de aproximativ șase aeronave în Azerbaidjan în timpul unui exercițiu comun la începutul acestui an. Ulterior, imaginile prin satelit au indicat că unele dintre aceste avioane nu au revenit în Turcia, ci au rămas în Azerbaidjan pentru a sprijini regimul de la Baku în cazul unui potențial război cu armenii, relatează publicația The EurAsian Times.

Reticența Erevanului de a folosi performantele avioane de vânătoare Su-30SM ar putea avea legătură în special cu numărul redus de astfel de aparate moderne, dar și cu pregătirea insuficientă a piloților armeni, mai ales că aeronavele au fost livrate în decembrie 2019.