IntelligenceȘtiri

UPDATE: Marinari din România, Rusia și Filipine, luați ostatici de pirați în Golful Guineei/Celulă de criză la MAE

Pirații au atacat nava de transport produse chimice lichefiate Agisilaos în Golful Guineei, răpind patru membri ai echipajului, inclusiv cel puțin român, a relatat pe 30 noiembrie site-ul Maritime Bulletin, citat de agenția de știri Tass.

Nava, care operează sub pavilion Insulele Marshall, a fost atacată în seara zilei de 29 noiembrie în apele teritoriale ale Ghanei, la aproximativ cinci mile de țărm, potrivit Dryad Global, un site specializat pe securitatea maritimă.

Conform informațiilor disponibile, restul echipajului este în siguranță. Nava se îndreaptă în prezent către portul Lome din Togo.

Nava a încercat o manevră evazivă, pentru a împiedica îmbarcarea piraților, însă fără succes.

Golful Guineei este în prezent cea mai periculoasă zonă pentru navele comerciale, din cauza intensificării amenințării reprezentate de pirați. În acest an, pirații au răpit deja 128 de persoane în cursul a 24 de incidente diferite.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, a declarat următoarele pentru Digi 24: Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Islands a fost atacată de pirați azi-noapte, pe când traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea și la 22 de mile de Togo. Echipajul a încercat manevre de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit și nava a fost abordată de pirați. Patru navigatori au fost luați ostatici.

Probabil că în zilele următoare o să aflăm mai multe despre naționalitățile celor care au fost luați ostatici de către pirați.

Din informațiile pe care le avem, într-adevăr ar fi vorba și despre un român.

Au intrat în acțiune societățile care dețin nava și se așteaptă o contactare din partea piraților și negocierile de rigoare. Mai mult ca sigur, aceste atacuri se soldează cu revendicări materiale, adică acelea de bani. Se negociază, și, de fapt, ăsta e și scopul acestor atacuri. Cererea de avantaje materiale.

Este un fenomen des întâlnit, și mai ales în ultima lună au fost multe atacuri soldate cu luare de ostatici în zona Golfului Guineea, acolo unde, din păcate, securitatea zonei nu este foarte bine pusă la punct.

Noi, Sindicatul Liber al Navigatorilor, cerem, alături de toate organizațiile internaționale sub umbrela Organizației Internaționale a Transportatorilor, ca această zonă să fie asigurată din acest punct de vedere, pentru că în ultima perioadă aceste atacuri ale piraților s-au soldat și cu pierderi de vieți omenești.

Cu siguranță Ministerul Afacerilor Externe este notificat.

MAE: Ministrul Bogdan Aurescu a convocat Celula de criză în cazul răpirii unui marinar român în Golful Guineei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, luni, că ministrul Bogdan Aurescu a convocat, în regim de urgenţă, Celula de criză interinstituţională cu privire la incidentul produs la data de 29 noiembrie a.c. în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos şi care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care şi un cetăţean român.