ApărareȘtiri

Marina militară caută operatorii pentru Forțele Speciale navale

Foto: FOS Oficial

Marina militară face până la sfârșitul lunii martie înscrieri pentru programul de calificare în domeniul forțe navale pentru operații speciale, selecția fiind pentru militari în activitate (soldați-gradați profesioniști, subofițeri și ofițeri). Înscrierile se fac pe bază de voluntariat, gradul maxim la ofițeri este căpitan, gradele maxime la maiștri militari și subofițeri sunt maistru militar clasa a doua, respectiv plutonier major.

Doritorii trebuie să fie declarați apți  la testările medicale speciale susținute la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială (INMAS) – București și la Centrul de Medicină Navală – Constanța.

Durata programului este de 32 de săptămâni din care:

  • Programul pregătitor în vederea evaluării și selecției – forțe navale operații speciale – 4 săptămâni
  • Programul de evaluare și selecție specific forțe navale pentru operații speciale – 4 săptămâni
  • Cursul de inițiere scafrandru comando – 8 săptămâni
  • Cursul de instruire tactică forțe navale pentru operații speciale – 10 săptămâni
  • Cursul de specializare forțe navale pentru operații speciale – 6 săptămâni (organizat în anul de instruire 2023 – 2024).

Obiectivele programului sunt: formarea, dezvoltarea și perfecționarea cunoștințelor, deprinderilor și abilităților care îi permit operatorului să pună în practică tacticile, tehnicile și procedurile specifice acțiunilor în toate cele trei medii de luptă: maritim, terestru și aerian; formare/atestarea ca parașutist militar; formarea/atestarea ca scafandru comando; atestarea ca operator forțe navale operații speciale.

Absolvirea programului are ca finalitate încadrarea într-o funcție funcții corespunzătoare pregătirii la Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale.