ApărareȘtiri

Marina Italiană va achiziționa noul sistem anti-navă Teseo Mk2/E dezvoltat de MBDA

Teseo MK2E (MBDA)

Forțele Navale ale Italiei vor achiziționa noul sistem anti-navă Teseo Evolved Weapon System – Teseo Mk2/E, dezvoltat de producătorul european de rachete MBDA. Acest sistem de ultimă generație se bazează pe familia Teseo, cunoscută la nivel mondial sub numele de OTOMAT, și oferă capabilități anti-navă substanțial îmbunătățite flotei italiene, putând fi instalat la bordul mai multor tipuri de vase de luptă, de la navele de patrulare offshore/fregatele din clasa PPA la distrugătoare, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Teseo Mk2/E va angaja în mod eficient atât ținte maritime, cât și terestre la distanțe foarte mari, având controlul complet al misiunii pe toată durata de zbor a rachetei. Sistemul va dispune de un software inovator și integrat de planificare a misiunii și de un nou seeker RF, având opțiunea de a integra, în viitor, noi caracteristici și capabilități.

Teseo Mk2/E este răspunsul la amenințările tot mai sofisticate care impun adaptarea cerințelor operaționale. Această soluție este rezultatul unui program comun dezvoltat de MBDA și de Forțele Navale Italiene în ultimii trei ani, care a adus la maturitate conceptul acestui sistem avansat.

Sistemul de rachete Teseo Mk2/E va echipa noua generație de distrugătoare (DDX) ale Marinei Italiene și ar putea înlocui versiunea anterioară Mk2/A la bordul fregatelor de clasă FREMM și Horizon. Noile nave de patrulare offshore (PPA – Pattugliatori Polivalenti d’Altura), aflate în producție, permit echiparea cu Teseo Mk2/E în viitor.

Teseo Mk2/E va reprezenta un nou standard pe segmentul sistemelor anti-navă și va putea fi adaptat cerințelor internaționale.

“Teseo Mk2/E este un program major, iar MBDA se va implica deplin pentru a-i asigura succesul. Noul Teseo Mk2/E se bazează pe o linie de produse recunoscute în întreaga lume și va susține în viitor atractivitatea produselor noastre navale pe piețele de export”, a declarat Eric Béranger, directorul general al MBDA, care a mulțumit Forțelor Navale Italiene și echipelor din cadrul companiei pentru munca depusă în legătură cu acest contract.