ApărareȘtiri

Marea Britanie respinge categoric afirmațiile potrivit cărora distrugătorul HMS Dragon ar fi fost alungat din apele rusești

Distrugător britanic HMS Dragon(Royal Navy)

Ministerul Apărării de la Londra a calificat drept “categoric neadevărate” afirmațiile unui înalt oficial de la Moscova potrivit cărora distrugătorul britanic HMS Dragon ar fi fost “alungat” din apele teritoriale rusești din apropierea regiunii ocupate Crimeea, în cursul unui incident care s-ar fi petrecut în octombrie 2020, relatează publicația The Telegraph.

Vladimir Kulișov, director adjunct al Serviciului federal rus de securitate (FSB), a declarat recent că, în octombrie 2020, forțele aeronavale rusești au „alungat” distrugătorul britanic HMS Dragon care se apropiase de coastele regiunii Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014).

Potrivit unei surse guvernamentale citate de publicația britanică, distrugătorul a navigat de la Odessa, în Ucraina, la Batumi, în Georgia, pe ruta cea mai directă.

Sursa a precizat că, din moment ce Marea Britanie nu consideră că nava a tranzitat apele teritoriale rusești în condițiile în care Londra nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jurul Crimeei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Londra a declarat că „HMS Dragon a luat cea mai directă rută între două vizite portuare, navigând pe o rută sigură recunoscută pentru toate transporturile internaționale în apele ucrainene”.

„Marina Federației Ruse nu a împiedicat trecerea navei HMS Dragon. A navigat fără incidente, exercitându-ne dreptul de trecere nevinovată în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării”, a adăugat oficialul britanic.

La rândul său, Tobias Ellwood, președintele comisiei pentru apărare din Parlamentul britanic, a acuzat Moscova de „dezinformare pură”.

Nu este clar de ce FSB a dat abia acum publicității informații despre presupusa dispută navală din octombrie, însă declarațiile înaltului oficialului rus survin în contextul în care Marea Britanie va trimite în curând două nave de război în Marea Neagră, în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiunea pontică. De asemenea, nava de patrulare britanică HMS Trent este chiar în aceste momente prezentă în bazinul pontic și a vizitat portul ucrainean Odessa.