ApărareȘtiri

Marea Britanie împiedică achiziția de avioane multirol sud-coreene FA-50 de către Argentina

KAI FA-50 (Yonhap News Agency)

Ministrul Apărării de la Buenos Aires, Agustín Rossi, a denunțat decizia Marii Britanii de a interzice Coreei de Sud să vândă avioane de luptă Argentinei și a acuzat Londra că dă dovadă de „aroganță imperială”, relatează La Voz del Pueblo și Janes Information Group.

Producătorul sud-coreean Korea Aerospace Industries (KAI) a informat autoritățile argentiniene că nu poate furniza astfel de avioane din cauza embargoului privind transferurile de arme impus țării din America de Sud de guvernului britanic în urma războiului din Insulele Falkland (1982).

FA-50 Fighting Eagle include șase componente majore provenite din Marea Britanie.

„Este regretul nostru să vă informăm că problema licențelor de export din Marea Britanie nu este rezolvată până în prezent. Deși KAI nu a găsit încă o soluție, KAI depune eforturi rezonabile pentru a rezolva această problemă a licențelor de export din Marea Britanie”, se afirmă într-o scrisoare, din 28 octombrie, a unui înalt funcționar de la Korea Aerospace Industries (KAI) către ambasadorul Argentinei în Coreea de Sud.

„Am fost în dialog cu compania coreeană KAI pentru a cumpăra avionul de vânătoare FA 50 pentru FAA (Forțele Aeriene Argentiniene)”, dar „astăzi ne spun că Marea Britanie, care produce componente ale FA 50, interzice vânzarea către țara noastră. Nouă manifestare a aroganței imperiale”, a afirmat ministrul Agustín Rossi pe contul său de Twitter.

Trebuie remarcat faptul că negocierile dintre Argentina și KAI pentru achiziționarea a zece aeronave au început în 2016.

În orice caz, scrisoarea pe care compania a trimis-o săptămâna trecută nu exclude complet un export. Deși KAI recunoaște că nu a găsit o soluție până în prezent, a spus că va face „eforturi rezonabile” pentru a o găsi.

Agenția MercoPress a relatat că autoritățile de la Buenos Aires se gândesc să apeleze la China sau Rusia pentru achiziția de avioane de luptă.

Forțele Aeriene Argentiniene sunt într-o situație critică, cu majoritatea avioanelor consemnate la sol din cauza lipsei pieselor de schimb și a uzurii. Cele câteva A-4AR Fightinghawk funcționale, împreună cu avioanele de antrenament FMA IA-63 Pampa sunt singurele aparate de luptă cu reacție din dotarea aviației argentiniene, după retragerea aparatelor Mirage III, Mirage V și IAI Nesher în 2015.

KAI FA-50 (Korea Aerospace Industries)

KAI FA-50 Golden Eagle este o variantă de avion multirol ușor dezvoltată din aeronava de antrenament T-50 Golden Eagle.

Este cea mai avansată versiune a supersonicului T-50, putând transporta o varietate de rachete aer-aer, cum ar fi AIM-9 Sidewinder, aer-sol și bombe. Avionul este echipat cu un radar Elta EL/M-2032 radar, la fel cu cel de la bordul aparatelor MiG-21 Lancer românești.