ApărareȘtiri

Marea Britanie: Forțele ruse au înregistrat progrese minime în weekend și probabil nu și-au îndeplinit obiectivele în Ucraina

Tanc rusesc distrus in Ucraina (FOTO: Ukrinform)

Forțele terestre ruse au înregistrat progrese minime în weekend și probabil nu și-au îndeplinit obiectivele, susține Ministerul Apărării de la Londra, contrazicând afirmațiile triumfaliste ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care susținea că Rusia a distrus aproape în totalitatea infrastructura militară a Ucrainei.

“Forțele ruse au înregistrat, probabil, progrese minime la sol în weekend. Este foarte puțin probabil ca, până în prezent, Rusia să-și fi îndeplinit cu succes obiectivele planificate”, a transmis Ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj pe Twitter.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, la o întrevedere cu stewardesele companiilor aeriene ruse, că aproape întreaga infrastructură militară a Ucrainei a fost distrusă, iar apărarea antiaeriană a țării a fost practic eliminată. Totuși, realitatea de pe câmpul de bătălie arată că ucrainenii continuă să reziste, astfel că forțele ruse au reușit să ocupe un singur oraș major – Herson.

Forțele ruse se confruntă cu rezistența acerbă a ucrainenilor la Kiev; la Harkov; la Mariupol și în alte orașe ucrainene. După zece zile de război, singurul oraș major ocupat de ruși este Herson, unde în acest moment se desfășoară un amplu protest al locuitorilor contra ocupației ruse. Deși Rusia a evitat să ofere detalii despre pierderile sale, pe rețele de socializare au apărut numeroase imagini cu tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie, aeronave și alte echipamente militare rusești distruse sau capturate de ucraineni.

Pe de altă parte, britanicii afirmă că, în ultimele 24 de ore, Rusia și-a intensificat loviturile aeriene și bombardamentele asupra obiectivelor militare și civile din orașele ucrainene. Atacurile recente au vizat orașele Harkov, Nikolaiv, Chernihov și, în mod particular, Mariupol.

De asemenea, Londra susține că Rusia vizează infrastructura de comunicații a Ucrainei pentru a reduce accesul cetățenilor țării la informații și știri de încredere.

“Mașinăria militară a lui Putin vizează fără discernământ civilii și distruge orașele din Ucraina”, a afirmat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, care a cerut inițierea unui anchete a Curții Penale Internaționale pe tema atrocităților rusești în Ucraina.