ApărareȘtiri

Marea Britanie cumpără mini-drone de la Lockheed similare cu cele folosite în România de SPP

Dronă Stalker XE (Lockheed Martin)

Marea Britanie a anunțat săptămâna trecută că va achiziționa peste 250 de mini drone „portabile” și „pliabile” de la subsidiara locală a gigantului american Lockheed Martin, în baza unui contract în valoare de 129 de milioane de lire sterline.

Lockheed Martin UK va livra 159 de mini-drone cu aripă rotativă Indago 4 și 105 de mini-drone cu aripă fixă Stalker VXE30, similare cu cele achiziționate de SPP în 2021.

Mini-dronele, care urmează să fie operaționale până la sfârșitul anului 2024, vor oferi capabilități de imagistică de înaltă rezoluție pentru a localiza și identifica potențiale ținte. Noile UAV-uri de mici dimensiuni urmează să înlocuiască mai vechile Desert Hawk 3.

Cântărind puțin peste 20 de kilograme și cu o anvergură de 4,88 metri, Stalker VXE30 este o dronă aproape silențioasă, cu lansare verticală, care poate acoperi aproximativ 60 de mile.

Mini-drona Indago 4, care cântărește doar 2,27 kilograme, poate fi pliată și transportată în rucsacul unui soldat și lansată în doar două minute, având o rază de acțiune de aproximativ opt mile. Camerele sale de înaltă rezoluție oferă o capacitate incredibilă de zoom pentru a identifica cu precizie oameni, obiecte, vehicule și arme, atât ziua, cât și noaptea.

Lockheed Martin UK va fi integratorul de sisteme pe durata de 10 ani a contractului, lucrând în cooperare cu numeroase întreprinderi mici și mijlocii, precum și cu producători mai mari de drone pentru a dezvolta flota britanică de mini-drone.

Folosite deja de forțele armate ale SUA, mini-dronele sunt concepute pentru a oferi trupelor capacități ISTAR (informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere) – o componentă din ce în ce mai vitală pe câmpul de luptă modern.

În martie 2021, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a achiziționat patru aeronave fără pilot de mici dimensiuni de la firma poloneză Polskie Zaklady Lotnicze, parte a grupului american Lockheed Martin, în baza unui contract în valoare de 12,25 milioane de lei (fără TVA).