ApărareȘtiri

Londra avertizează Rusia că se va confrunta cu sancțiuni economice severe dacă va instala „un regim marionetă” în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (FOTO: Office of the President of Ukraine)

Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice severe în cazul în care va instala un regim marionetă în Ucraina, a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab. Moscova însă a catalogat drept „dezinformare” afirmațiile potrivit cărora Kremlinul ar încerca să instaleze un lider pro-rus la Kiev.

Marea Britanie a transmis sâmbătă seara că spionii ruși sunt în contact cu o serie de foști politicieni ucraineni în cadrul planurilor pentru o invazie a țării pontice, relatează agenția de știri Reuters.

„Vor fi consecințe foarte grave dacă Rusia va acționa în încercarea de a invada, dar și de a instala un regim marionetă”, a declarat Dominic Raab, duminică, la postul Sky News.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a indicat că dispune de informații potrivit cărora Rusia îl consideră pe fostul parlamentar ucrainean Ievhen Muraiev drept un potențial candidat la conducerea unui regim pro-rus la Kiev.

Muraiev, un politician pro-rus care se opune apropierii Ucrainei de Occident, a negat că Rusia vrea să-l instaleze drept lider la Kiev, afirmând că ar trebui să înceteze împărțirea Ucrainei între politicieni pro-occidentali și pro-ruși.

Autoritățile britanice au refuzat să furnizeze dovezi care să susțină acuzațiile sale, însă o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Londra a explicat că dezvăluirea informațiilor secrete nu este o practică obișnuită, iar detaliile au fost desecretizate doar după o analiză atentă pentru a descuraja agresiunea rusă.

Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, a afirmat că acuzațiile prezentate de Londra ar trebui luate în serios, în condițiile în care Rusia a promovat personaje anterior minore în funcții de conducere în regiunile disputate Crimeea și Donbass.

Ministerul de Externe de la Moscova a respins categoric informațiile și a acuzat Marea Britanie și NATO de „escaladarea tensiunilor”.