ApărareȘtiri

MApN va cumpăra muniție pentru lansatoarele LAROM în valoare de până la 29,5 milioane de lei

LAROM (MApN)

Direcția generală pentru armamente din cadrul Ministerului Apărării (MApN) a semnat recent un acord cadru cu firma de stat Romarm pentru achiziția de lovituri reactive 122 mm cu proiectil exploziv, cu bătaie mărită, pentru lansatoarele multiple de rachete LAROM. Valoarea maximă a contractului este de 29,5 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 5,9 milioane de euro).

În baza acestui acord cadru, care are o durată de 42 de luni, se estimează că vor fi achiziționate între 100 și 400 de lovituri reactive.

Firma de stat Romarm a fost declarată câștigătoare în urma unui licitații restrânse în cadrul căreia au fost primite două oferte, se arată în anunțul de atribuire a contractului, care a fost publicat pe 13 octombrie în Jurnalul european pentru achiziții publice.

Loviturile reactive 122 mm sunt utilizate de sistemele tip BM 21, APRA40, RM70 sau LAROM pentru suprimarea și anihilarea țintelor.

LAROM, un sistem autopropulsat de artilerie reactivă dezvoltat de România din lansatorul multiplu BM 21 Grad de origine sovietică,  se află în dotarea Armatei Române, începând din 2002. LAROM poate lansa atât muniție explozivă cal. 122 mm cu o rază de acțiune de până la 20 km, sau peste 40 km pentru versiunea cu bătaie mare, dar și rachete LAR M.K.-4 cal. 160 mm, cu o rază de acțiune până la 45 km.

Muniția trasa de sistemul divizion „LAROM” este containerizata în totalitate: 2 containere, fiecare cu 13 rachete LAR MK IV de 160 mm; sau două containere, fiecare cu 20 rachete GRAD de 122 mm, potrivit site-ului Forțelor Terestre.