InfrastructurăȘtiri

MApN investește 29 de milioane de lei în lucrări de infrastructură la Baza Aeriană Borcea

Baza aeriana Borcea (Bogdan Aron Pantilimon, Forțele Aeriene Române)

Ministerul Apărării, prin intermediul Unității Militare 02523, a acordat un contract în valoare de 29,3 milioane de lei (fără TVA) pentru realizarea de lucrări de infrastructură la Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” Borcea, momentan singura bază din România care găzduiește avioane de luptă F-16. Contractul a fost atribuit companiei Porr Construct SRL, subsidiara din România a constructorului austriac Porr AG.

Potrivit anunțului publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily), pe 29 septembrie, compania câștigătoare va realiza o serie de lucrări rămase de executat pentru realizarea obiectivului 2008-1-727 Fetești – Infrastructură bază aeriană – zonă operațională, mai exact adăposturi individuale pentru aeronave și rețele exterioare aferente.

Durata contractului este de 52 de luni, incluzând perioada de garanție și pregătire-recepție și recepția lucrărilor, din care 16 luni pentru execuția efectiva a lucrării, iar restul de 36 luni reprezentând durata garanției lucrărilor.

În caietul de sarcini aferent licitației se specifică că la baza aeriană Borcea, lângă Fetești, sunt în curs de dezvoltare capabilități de infrastructură după standarde NATO pentru executarea de misiuni specifice de transport tactic și strategic, prin proiecte finanțate din fonduri naționale, dar și din Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP).

Facilitățile solicitate vor corespunde cerințelor MMR (Minimum Military Requirments) NATO și reglementarilor naționale din domeniu și presupun asigurarea condițiilor pentru executarea de misiuni specifice de transport tactic și strategic, se mai precizează în document.

Câștigătoarea licitației, compania Porr Construct SRL a realizat o serie de proiecte majore de infrastructură, inclusiv lotul 4 al autostrăzii Sebeș-Turda, tunelul ELI-NP de la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară din Măgurele, reconstruirea pasajului Jiul din Timișoara, lucări la aeroporturile din Oradea și Târgu Mureș etc.

În ultimii ani, Ministerul Apărării a efectuat o serie de investiții la Baza Aeriană 86 Borcea în contextul în care baza a fost modernizată la standardele NATO pentru a găzdui avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Cel mai importantă investiție a fost realizată în perioada noiembrie 2013-noiembrie 2015, când au fost efectuate lucrări în valoare de 32 de milioane de euro pentru modernizare bazei militare, fiind refăcută și extinsă pista principală și construite noi platforme de parcare și de mentenanță a aeronavelor, depozite, hangare. Investițiile au continuat și în anii următori, fiind realizate noi hangare pentru întreținerea avioanelor F-16, o platformă pentru hidrazină, facilitate parcare aeronave din serviciul de luptă etc.