ApărareȘtiri

MApN începe nouă programe de înzestrare a armatei în perioada 2024-2026

Foto: Liviu Burtică/ Observatorul Militar

MApN va începe nouă programe de înzestrare a armatei în următorii trei ani, șase dintre acestea având deja aprobarea prealabilă a Parlamentului.

Cele șase programe sunt: Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR,  Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI, Sisteme UAS tactice – clasa I, Sistem integrat de arme SHORAD/VSHORAD, Sistem de armament individual tip NATO, Aparatură optică și optoelectronică (Etapa I). Alte programe care îți așteaptă debutul sunt: Modernizare fregate T22R, Avion multirol de generația a V-a, F35, Corvetă Europeană de Patrulare.

Observatorul Militar a făcut și o trecere în revistă a evenimetelor din anul 2023 în materie de apărare, menționând că momentul negru al anului a fost anularea licitației pentru corvetele forțelor navale:

  • martie: MApN cere aprobarea prealabilă a Parlamentuli pentru inițierea programelor Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”, „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X Sidewinder”.
  • aprilie: MApN a atribuit companiei turce din industria de apărare Baykar contractul pentru achiziţionarea a 18 vehicule aeriene fără pilot Bayraktar TB2.
  •  mai: Parlamentul a aprobat programele „Vânătorul de mine”,  „Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice” și „Modernizare nave purtătoare de rachete”.
  • iulie: MApN a deschis licitaţia pentru trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, cu câte 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte.
  • august: MApN a anunțat organizarea a două licitaţii pentru achiziţionarea de drone. Este vorba despre 22 de sisteme Mini UAS clasa I – aripă fixă și 11 sisteme Mini UAS clasa I – multicopter.
  • octombrie: Parlamentul a aprobat solicitarea MApN pentru achiziţia a 32 de avioane F-35, împreună cu motoare de rezervă, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer și aer-sol,
  • noiembrie: primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat în Baza 86 Aeriană. Primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) destinate Forțelor pentru Operații Speciale au ajuns în România. Congresul SUA a transmis o notificare privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe șasiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.
  • decembrie: Departamentul de Stat al SUA a avizat favorabil vânzarea de rachete antitanc Javelin către România.