IntelligenceȘtiri

MApN atrage atenția asupra știrilor false ce sugerează că un convoi militar SUA s-ar deplasa în România spre Ucraina

Sursa: MApN

Ministerul Apărării semnalează că pe rețele de socializare au apărut știri false care sugerează că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina.

MApN indică faptul că această dezinformare se bazează pe o filmare care arată vehicule militare ale Armatei SUA deplasându-se spre Babadag pentru ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați.

Vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat miercuri, 27 aprilie, către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior, în compania militarilor români și aliați.

MApN a precizat că activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent. Așadar, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și centrele de instruire în comun.

Sursa originală a dezinformării pe această temă pare să fie un canal pe rețeaua de microblogging Telegram (PMR_History) al propagandei rusești din Transnistria.