ApărareȘtiri

MApN anulează programul de înzestrare a a forțelor navale cu corvete multifuncționale

Sursa: Damen

MApN a decis să propună guvernului anularea programului de înzestrare cu corvete a forțelor navale române, prin abrogarea unei hotărâri de executiv din 2018. Mai precis, MApN vrea abrogarea HG 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor și procedurii specifice  aferente Programului de înzestrare esențial ”Corvetă multifuncțională”.

”Având în vedere nemenținerea ofertei de către entitatea declarată câștigătoare și lipsa fondurilor necesare pentru continuarea procedurii prin inițierea discuțiilor cu participanții clasați pe locul doi sau trei , autoritatea contractantă a procedat la anularea procedurii”, a motivat MApN.

De asemenea, MApN, care a pus actul normativ în transparență, invocă reanalizarea posibilităților de înzestrare în acord cu actualele cerințe ale mediului de securitate, rezultate din schimbările apărute în evoluția geopolitcă din zona Mării Negre.

MApN susține că deja forțele navale vor să participe la proiectul PESCO privind ”corveta eruopeană” de patrulare (EPC) și au făcut demersuri în acest sens. Proiectul are ca orizont de implementare perioada 2030-2032.

EPC își propune să dezvolte o platformă navală comună cu capacități multiple, care poate fi adaptată în procesul de producție în funcție de cerințele naționale specifice, a explicat MApN, afirmând că acest context impune anularea actualului program de înzestrare cu corvete.