ApărareȘtiri

MApN acordă Șantierului Naval Constanța un contract pentru repararea fregatei Regina Maria

Fregata Regina Maria (Ministry of Interior, Georgia)

Ministerul Apărării Naționale a atribuit Șantierului Naval Constanța un contract în valoare de 325.143 lei pentru servicii de reparații la corp navă la fregata Regina Maria (F-222), se arată într-un comunicat publicat de Baza Logistică Navală Pontica din Constanța.

Decizia de atribuire a contractului a fost luată pe data de 3 februarie 2021, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Criteriul de atribuire al contractului fost prețul cel mai scăzut, aceasta fiind de altfel și singura ofertă primită.

Publicația Ziua de Constanța a relatat prima despre acest subiect.

Fregata “Regina Maria” (F 222), din clasa tip 22 (generaţia a II-a), a fost construită între 1982-1984 pentru Marina Regală Britanică, purtând numele HMS London. În 1999, nava a fost retras din uz, iar șase ani mai târziu a fost transferată Forțelor Navale Române, în urma unei achiziții controversate asupra căreia planează în continuare suspiciuni de corupție.

Acordul pentru achiziția celor două fregate britanice – devenite Regina Maria și Regele Ferdinand – a fost încheiat în ianuarie 2003, în timpul guvernului Adrian Năstase, contra unei sume de 116 milioane de lire sterline (aproximativ 168 de milioane de euro la vremea respectivă). Contractul avea și anumite clauze referitoare la regenerarea și modernizarea fregatelor, care însă nu au mai fost respectate, potrivit postului Digi 24.

Drept urmare, MApN a inclus în contractul pentru construcția a patru corvete multifuncționale și obligația ca firma câștigătoare să modernizeze cele două fregate tip 22 – Regina Marea și Regele Ferdinand.

Parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost declarat câștigător în iulie 2019. Însă, la aproape doi ani de la finalizarea licitației pentru corvete, contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a fost încă semnat, pe rolul instanțelor fiind o serie de contestații în legătură cu acest program cu o istorie zbuciumată.