ApărareȘtiri

MApN a semnat un acord-cadru în valoare de 33 milioane lei pentru achiziția de discuri de frânare pentru MiG-21, IAR-99, An-30/26

MiG-21 LanceR (Foto: MApN)

Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin Unitatea Militară 01836, a semnat recent un acord-cadru, cu o valoare de 33 de milioane de lei, fără TVA (6,7 milioane euro), pentru achiziția de discuri de frânare specifice avioanelor militare MiG-21 LanceR, IAR-99 Șoim și An-30/26. Contractul a fost obținut de Întreprinderea Metalurgică pentru Aeronautică Metav S.A., o societate privată cu profil metalurgic pentru industria aeronautică.

Acordul-cadru nr: A1-7545 a fost acordat în urma negocierilor fără publicarea unui anunț de participare, iar decizia atribuirii a fost publicată în Jurnalul european pentru achiziții publice pe data de 8 octombrie 2021.

Întreprinderea Metalurgică pentru Aeronautică Metav S.A. a mai furnizat și în trecut discuri de frânare pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române, cel mai recent obținând în luna martie un contract în acest sens.

Compania a fost fondată în anul 2004, prin preluarea capacitații de producție și a laboratoarelor S.C. METAV. Firma are ca principal obiect de activitate producerea de materiale metalice, semifabricate turnate si forjate, roți și sisteme de frânare pentru aeronave și tancuri, potrivit site-ului societății.

Contractul se referă la furnizarea de discuri de frânare pentru șaptesprezece avioane de luptă MiG-21 LanceR, nouăsprezece aeronave de antrenament avansat IAR-99 și trei aparate Antonov An-30/26, care sunt utilizate pentru misiuni geodezice și pentru cele efectuate în cadrul acordului “Open Skies”.