IT&CȘtiri

MApN a participat cu 14 specialiști la exercițiul de apărare cibernetică Noble Guardian 2023

MApN a participat cu 14 specialiști din Comandamentul Apărării Cibernetice la exercițiul Noble Guardian 2023, care s-a desfășurat în SUA, până pe 17 februarie.

Obiectivul principal al exercițiului a constat în perfecționarea pregătirii participanților în domeniile securității și apărării cibernetice, într-un mediu colaborativ prin simularea unor scenarii de tip blue team-red team.

Planificarea și execuția exerciţiului s-a făcut pentru testarea procedurile operaționale și a îmbunătăți pregătirea tuturor participanților prin simularea unor scenarii realiste de apărare cibernetică, care au inclus identificarea și analizarea celor mai recente amenințări și vulnerabilități, utilizarea instrumentelor de detecție și răspuns la incidente în spațiul cibernetic.

Exercițiul bilateral și provocările tehnice din cadrul acestuia au evidențiat importanța  instruirii comune cu partenerii americani, ”pentru a fi tot timpul pregătiți și a face față la atacurile cibernetice, atât la cele cu impact minor asupra infrastructurilor și serviciilor IT, precum și la cele de o complexitate ridicată de tip APT (Advanced Persistent Threat)”, a menționat MApN.

Primele două ediții ale Noble Guardian s-au desfășurat în 2019 și 2021, în România. Comandamentul Apărării Cibernetice este autoritatea competentă a MApN în securitate cibernetică, apărare cibernetică și tehnologia informației.