ApărareȘtiri

MApN a cumpărat discuri de frânare pentru IAR-99 Șoim. Valoarea achiziției: aproape 9 milioane lei

Avion de de antrenament avansat și atac ușor IAR-99 Șoim (Forțele Aeriene Române)

Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin Unitatea Militară 01836, a achiziționat discuri de frânare specifice avioanelor militare de antrenament avansat și atac ușor IAR-99 Șoim, în baza unui contract în valoare de 8.913.840 lei (fără TVA) acordat Întreprinderii Metalurgice pentru Aeronautică Metav S.A., la finalul anului trecut.

Contractul subsecvent a fost atribuit societății private cu profil metalurgic pentru industria aeronautică în baza Acordului Cadru nr. A1-7545 din 16 septembrie 2021, se arată în anunțul publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice pe data de 7 ianuarie 2021.

Compania a fost fondată în anul 2004, prin preluarea capacitații de producție și a laboratoarelor S.C. METAV. Firma are ca principal obiect de activitate producerea de materiale metalice, semifabricate turnate si forjate, roți și sisteme de frânare pentru aeronave și tancuri, potrivit site-ului societății.

Forțele Aeriene Române dispun de 19 avioane de antrenament avansat și atac ușor IAR-99 Șoim, iar zece dintre acestea urmează să fie modernizate la configurația IAR-99 SM. În acest sens, Ministerul Apărării a semnat, în august 2020, un contract cu Avioane Craiova, urmând ca aeronavele modernizate să servească drept avioane școală pentru viitorii piloți de F-16. Valoarea contractului semnat de MApN cu Avioane Craiova are o valoare de 275 de milioane de lei fără TVA. Avioane Craiova S.A. a selectat firma Elbit Systems pentru prima fază a programului de modernizare, în baza unui acord în valoare de 27 de milioane de dolari.